Com actuar davant d’un vehicle prioritari de servei?

Com actuar davant d’un vehicle prioritari de servei?

Ambulàncies, policia, bombers i protecció civil sempre tenen prioritat quan circulen en servei d’emergència: reduir la velocitat i, quan sigui possible, apartar-se per deixar via lliure són les claus.

Tots ens hem trobat alguna vegada en el cas d’estar conduint, sentir sirenes i no saber com actuar. En aquest article, des d’Autoescola Solé/Lloret tenint en compte els consells de la DGT us volem donar algunes recomanacions per a millorar la nostra actuació en aquests casos.

Trobar-nos amb vehicles prioritaris, ambulàncies, policia, bombers, etc, és una situació a la  carretera molt comuna, sobretot aquests dies en què els serveis d'emergències, els controls policials o les patrulles a les ciutats segueixen més actius que mai per vetllar per la nostra seguretat en aquesta crisi sanitària. Per tal d’evitar que els nervis en aquest tipus de situacions causades per un moment tens puguin provocar un accident, recordem la prioritat d'aquests vehicles quan es troben en servei d'emergència.

El Reglament de Conductors estableix que els vehicles prioritaris sempre “tindran prioritat de pas sobre la resta de vehicles i d’usuaris de la via sempre que estiguin en servei urgent”, és a dir quan portin enceses les senyals lluminoses i acústiques o només les lluminoses.

En relació als conductors d’emergències, aquest mateix reglament indica que “podran circular per sobre dels límits de velocitat i estaran exempts de complir altres normes i senyals” sota la seva pròpia responsabilitat en cas d’accident. Per la resta de conductors, vianants o ciclistes, el primer que han de fer és esbrinar per on ve el vehicle prioritari mirant endavant i pels retrovisors. Una vegada localitzat, quan s’apropi, és obligat que col·labori per tal que pugui passar fàcil i ràpidament, sense causar risc pels altres usuaris, reduint la velocitat, apartant-se o fins i tot aturant-se si és necessari.

I què passa en una intersecció?

I és que si ja de per si una intersecció, sobretot sense senyalitzar, és un punt crític, un moment així mal gestionat i en el qual hem de donar pas a un vehicle prioritari, pot acabar convertint-se en una situació de risc: «Les interseccions són un dels punts més crítics per als vehicles prioritaris: policia, ambulància, bombers... Col·labora per donar-los pas ràpidament», aconsella la DGT.

Aquests són els passos que has de fer si et trobes amb aquesta situació en una intersecció segons la DGT:

  1. Utilitzar els retrovisors i estar atent: Si hi ha una ambulància o qualsevol altre vehicle prioritari en servei d'emergència a la vista, el primer que s'ha de fer és detectar per on s'aproxima i per a això s'ha de fer ús dels retrovisors. Mentre el localitzem el més aconsellable és que ens mantinguem en alerta sense canviar la trajectòria.
  2. Disminuir la velocitat: A poc a poc anirem reduint la velocitat sense aturar-nos i evitant qualsevol frenada brusca per no posar en risc a la resta de conductors.
  3. Senyalitzar i moure’t cap a un costat: si és possible assenyalarem amb els intermitents la maniobra i ens apartarem cap a un costat sempre que es pugui.
  4. No fer maniobres sorprenents: En el cas que no puguis apartar-te a un costat, la DGT aconsella mantenir la calma i no fer maniobres improvisades que puguin sorprendre la resta de conductors.
  5. Obeir les instruccions: sempre hem de fer cas a les instruccions que ens doni el personal d'aquests serveis prioritaris per al bé de tots.

Una glorieta també és un punt calent

En una emergència un altre punt calent són les glorietes o rotondes, ja que molts conductors no respecten la prioritat en el canvi de carril previ a la sortida, tampoc davant d’un vehicle prioritari en servei d’urgència. Moltes vegades, tot i portar senyals lluminoses i acústiques, hi ha conductors que es creuen per davant del vehicle prioritari obligant-lo a frenar forçosament, fet que pot ser fatal per un pacient inestable i el personal que l’està atenent.

La velocitat és un dels principals factors de risc per un vehicle prioritari igualment com les condicions meteorològiques i de la via.

Com actuar en un embús?

És vital la col·laboració dels conductors per donar pas a un vehicle prioritari en una via col·lapsada. El més idoni és habilitar un carril central, per aconseguir-ho és necessari que els vehicles aturats s’obrin pas cap a la dreta en vies de doble sentit, i cal a esquerra i dreta en les d’un sol sentit. I fins i tot aturar-se si és necessari.

Des d’Autoescola Lloret us recomanem que sigueu molt prudents sempre però sobretot en el cas de coincidir a la carretera amb un vehicle prioritari en servei d’emergència. Ens posem a la vostra disposició per aprofundir en qualsevol detall.

Font: DGT i El Comercio