Quins papers cal portar al cotxe de forma obligatòria?

Quins papers cal portar al cotxe de forma obligatòria?

Sempre que vagis a conduir un vehicle per vies públiques has de portar obligatòriament una documentació determinada: la que t'acredita com a conductor i la documentació del propi vehicle. No disposar d'aquests documents pot causar un gran disgust si et trobes amb un control o et veus involucrat en un accident de trànsit. Per això, a continuació realitzarem un repàs per tots els documents que has de portar sempre al cotxe per evitar una multa no desitjada.

Carnet de conduir

És fonamental que portis el carnet de conduir en vigor a l'hora de posar-te al volant d'un vehicle, ja que aquest document acredita que estàs capacitat i autoritzat per conduir. Depenent del tipus de vehicle que condueixis tindràs un tipus de carnet o un altre: AM (ciclomotors), A1 (motocicletes fins a 125 cc), A2 (motocicletes limitades a 35 kW), A (motocicletes i tricicles de motor), B (cotxes) , B + e (cotxes amb remolc amb MMA superior a 3.500 kg), C1, C1 + i, C i C + i (furgons i camions), i D1, D1 + e, D i D + e (autobusos).

Cal destacar que només estan exempts de portar el permís de conduir dels conductors novells que s'acabin d'examinar. En el seu lloc, han de portar l’autorització provisional expedida per la Prefectura de Trànsit.

Actualment, la Direcció General de Trànsit (DGT) està desenvolupant una aplicació mòbil que pretén substituir en un futur proper el carnet de conduir físic. No obstant això, fins que arribi aquest nou sistema, has de seguir portant sempre el carnet a sobre.

Permís de circulació

Aquest document vincula a un vehicle amb el seu propietari i en ell es recullen les dades més importants de el vehicle (nombre de places, marca, model, tipus de vehicle, matrícula, data de matriculació, número de bastidor) i els dades personals del titular de l'automòbil. És cert que si no vols portar el document original al cotxe, pots substituir-lo per una fotocòpia degudament compulsada.

Fitxa tècnica del vehicle

La targeta d'inspecció tècnica o targeta de la ITV del vehicle és el tercer document que has de portar obligatòriament sempre amb tu a l'hora de conduir, ja que informa sobre totes les especificacions tècniques del vehicle i sobre les possibles transformacions legals que hagi patit l'automòbil. Al costat d'aquest document és fonamental que portis el darrer informe de la ITV, en cas d'haver-la passat, i l'adhesiu de la ITV que es col·loca a la cantonada superior dreta del parabrisa.

Rebut de l’assegurança del vehicle

Per poder circular a Espanya és obligatori comptar amb una assegurança. No obstant això, des de 2008 ja no és obligatori portar el rebut de l'assegurança del vehicle damunt, ja que amb l'aparició del FIVA, les autoritats poden consultar i comprovar de forma telemàtica en el mateix control si el vehicle està correctament assegurat. De tota manera, la Direcció General de Trànsit recomana portar sempre el rebut per tal de facilitar els tràmits.

Sancions per no portar papers

Aquestes són les sancions a les que et pots enfrontar si no portes la documentació en regla:
• Per no portar el carnet de conduir: 10 euros de multa.
• Per portar el carnet de conduir caducat: fins a 200 euros.
• Per conduir amb el carnet retirat: 500 euros de multa i la retirada de 4 punts del carnet.
• Per no portar el permís de circulació: fins a 10 euros.
• Per no portar les dades del permís de circulació actualitzats: fins a 80 euros.
• Per no tenir permís de circulació: 500 euros.
• Per circular amb la ITV caducada o desfavorable: fins a 200 euros.
• Per circular amb la ITV negativa: 500 euros.
• Per circular sense assegurança: immobilització del vehicle i multa entre 601 i 3.005 euros

Des d'Autoescola Solé podem assessorar-vos en aquest tema o qualsevol altre dubte que tingueu.