Quan és obligatori portar mascareta al cotxe?

Quan és obligatori portar mascareta al cotxe?

Gairebé totes les comunitats autònomes han ampliat la utilització de la mascareta tot i que es mantingui la distancia de seguretat però, i al cotxe? quan hem de portar-la?

Un dels canvis mes crucials que ha generat l’aparició del Coronavirus a les nostres vides és la convivència amb la mascareta i es veu que va per llarg... L’obligatorietat d’ús s’ha imposat a tota Catalunya i pràcticament a la resta l’estat, excepte Canàries, Madrid i Ceuta, tot i que es pugui mantenir la distància de seguretat.

 

A casa i al cotxe, la normativa és més flexible. No és obligatòria quan anem sols, ni si els ocupants conviuen en el mateix domicili i tampoc per als nens menors de sis anys. En concret, la norma que regeix la seva utilització és el Reial decret llei 21/2020 en el capítol II "Mesures de Prevenció i Higiene" i en l'article 6 regula l'ús obligatori de les mascaretes:

  1. Les persones de sis anys en endavant queden obligades a l'ús de mascaretes en els següents supòsits:

En els mitjans de transport aeri, marítim, amb autobús, o per ferrocarril, així com en els transports públics i privats complementaris de viatgers en vehicles de fins a nou places, inclòs el conductor, si els ocupants dels vehicles de turisme no conviuen en el mateix domicili.

  1. L'obligació continguda en l'apartat anterior no és exigible per a les persones que presentin algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que es pugui veure agreujada per l'ús de la mascareta o que, per la seva situació de discapacitat o dependència, no disposin d'autonomia per a treure-se-la, o bé presentin alteracions de conducta que facin inviable la seva utilització.

Tampoc serà exigible en el cas d'exercici d'esport individual a l'aire lliure, ni en els supòsits de força major o situació de necessitat o quan, per la pròpia naturalesa de les activitats, l'ús de la mascareta resulti incompatible, d'acord amb les indicacions de les autoritats sanitàries, com per exemple menjar o beure.

D'acord al Capítol VII referent al règim sancionador, en el seu article 31 punt segon assenyala que l'incompliment de l'obligació d'ús de mascaretes estableix l'article 6 serà considerat infracció lleu a l'efecte del que preveu l'article 57 de la Llei 33/2011, de 4 d'octubre, i sancionat amb multa de fins a cent euros.

Reglament de Circulació

Així mateix, és necessari fer ús correcte de la mascareta: ha d'estar ben col·locada i tenir una mida adequada i sobretot no pot dificultar la visibilitat tal com estableix l'article 18.1 del Reglament General de Circulació "El conductor d'un vehicle està obligat a mantenir la seva pròpia llibertat de moviments, el camp necessari de visió i l'atenció permanent a la conducció ".

Si per exemple es tracta d'una mascareta casolana que dificulta la visió es tractaria d'una sanció lleu (sense retirada de punts), que podria suposar des de 80 a 200 euros, en funció del que consideri l'agent.

La normativa identifica que la mascareta ha d’estar ben posada, cobrint nas i boca.

I a les furgonetes o taxis de treball?

Moltes vegades mantenir la distància social dins d'un vehicle és tot un repte.

Tal com ens recorden des de la DGT en els desplaçaments en vehicle privat sempre que no siguin persones que convisquin cal portar la mascareta, una cosa que podria canviar en el cas de les furgonetes i vehicles de servei compartit com ara taxis, gràcies a aquest sistema que proposa la marca Ford, que en qualsevol cas aporta una protecció extra per evitar un contagi per coronavirus.

Ford ha ideat un senzill accessori que es pot instal·lar de forma ràpida i còmoda en una àmplia selecció de vehicles comercials i estan dissenyats per ajudar els operadors a complir amb els requisits de distanciament social i oferir tranquil·litat addicional als ocupants.

Es tracta d'una sèrie de mampares que tenen multitud d'aplicacions segons el tipus de vehicle. Des autobusos escolars, ambulàncies, transport de persones amb mobilitat reduïda, serveis de taxi, etc estan destinats a complementar els equips de protecció personal (EPP) i els protocols d'higiene existents mentre duri la pandèmia.

Aquests accessoris estaran disponibles en breu com a equipament oficial de Ford. Estan avalats atès que han superat diferents tests de seguretat, qualitat i durada. Es poden adquirir als mateixos concessionaris de la marca o per internet.

Sens dubte es tracta d'una mesura útil, com assenyala Owen Gregory, Director de Postvenda de Vehicles Comercials de Ford a Europa "Els operadors de vehicles comercials s'han enfrontat a reptes sense precedents el 2020 i s'estan adaptant a noves normes a mesura que continuen proporcionant els seus serveis vitals a la societat. Els nous sistemes Ford de protecció proporcionen suport addicional als nostres clients a mesura que continuen operant en circumstàncies difícils, oferint als conductors i passatgers una major tranquil·litat mentre treballen i viatgen ".

Si després de la lectura d’aquest article teniu dubtes de com i quan cal portar la mascareta, Tot l’equip de professionals d’Autoescola Solé ens posem a la vostra disposició per mirar d’aclarir-los.

Font: Car & Driver