Evitar les distraccions al volant

Evitar les distraccions al volant

Dins dels actes celebrats amb motiu de La Setmana de la Mobilitat, es va realitzar  la jornada tècnica ‘Les distraccions en la conducció’, on es van donar a conèixer els elevats percentatges d’accidents causats per distraccions al volant.

Canviar l’emissora de ràdio o mirar el GPS son actes aparentment sense importància però que poden esdevenir tràgics realitzar-los mentre conduïm i poden acabar en sinistre. Pensem que Canviar un CD eleva 1,8 vegades el temps de reacció al volant i parlar per telèfon el triplica.

Però, recordem que ens diu l'Article 65.4 g de la Llei de seguretat viària respecte en l'ús del dispositius mòbils i els GPS:

"Conduir utilitzant manualment dispositius de telefonia mòbil, navegadors o qualsevol altre sistema de comunicació es considerat una infracció greu".

Per tant la normativa vigent prohibeix l’ús per part del conductor, amb el vehicle en moviment, de dispositius incompatibles amb l’obligatòria atenció permanent a la conducció com:

  • pantalles amb accés a Internet
  • monitors de televisió
  • reproductors de vídeo o DVD

No obstant això, presenta algunes excepcions en el seu Article 18.1 del Reglament general de circulació:

  • els monitors que estiguin a la vista del conductor i que siguin necessaris per a la visió d’accés o baixada de vianants,
  • els monitors per a la visió en vehicles amb càmera de maniobres posteriors
  • el dispositiu GPS.

Així doncs, podríem dir que si l’aparell en qüestió és un GPS, la seva utilització estaria emparada per la normativa.

Però amb cap cas s’autoritza la seva manipulació durant la conducció.

Recorda: Per la teva seguretat i per la dels que t'envolten al volant cap distracció!