Consells per a conduir amb males condicions meteorològiques

Consells per a conduir amb males condicions meteorològiques

La pluja, el vent, la boira, la neu i el gel són grans enemics per a la conducció. Des d’Autoescola Solé us volem donar alguns consells perquè moure-us per la carretera no sigui una missió impossible.

Tot i que aquests dies no ens desplaçarem tant com altres anys per les restriccions de mobilitat per la Covid, molts hem de seguir movent-nos per anar a treballar o bé treballem a la carretera. Segur que aquests consells us ajudaran!

D’entrada les tres claus són: reduir la velocitat, mantenir la distància i evitar conduccions brusques. Però entrem en detall...

Si has de fer viatges llargs tingues en compte portar a dins del cotxe menjar, una manta, cadenes i aigua. I el carregador del mòbil!

Un pas pel taller

Mai està de més fer una revisió del vehicle en els mesos de més fred. És important comprovar la bateria, les escombretes del parabrises, el líquid anticongelant, els pneumàtics, els llums, els frens i el líquid de fre. Si el nostre vehicle està en perfecte estat conduirem més tranquils.

Conduir amb pluja

Comencem parlant de la pluja... L’asfalt moll barrejat amb les fulles caigudes dels arbres són un perill. Condueix amb suavitat i sense girs bruscos. Redueix la velocitat i incrementa la distància de seguretat amb els altres vehicles. Si malgrat aquestes mesures el teu vehicle pateix un aquaplanning perquè el neumàtic no drena bé l’aigua (ja sigui per la velocitat, la pressió o la manca de dibuix de la roda) sobretot, no frenis! Agafa el volant fort i quiet, i quan torni a agafar-se el cotxe a terra corregeix la trajectòria.

Amb pluja, és molt important mantenir els vidres desentelats. Pots aconseguir-lo barrejant l’aire condicionat amb la calefacció.

Mantén engegades les llums perquè et vegin la resta de conductors.

Compte si fas un avançament! Augmenta la velocitat del parabrises perquè durant uns segons no tindràs visibilitat per l’aigua que tira el vehicle que estàs avançant.

Connecta les llums antiboira només quan sigui necessari.

El perill de la neu i el gel

Si no es pot retardar el viatge i no tens més remei de conduir amb neu, fes-ho amb molta suavitat al maniobrar, frenar, etc. A més, cal sàpigues com es posen les cadenes correctament si el teu vehicle no porta rodes d’hivern.

Si en el cas de pluja era important deixar distància amb els altres vehicles, amb neu encara ho és molt més.

Estigues atent al termòmetre ja que si baixa la temperatura hi ha risc de formació de gel. Les plaques de gel principalment es formen en zones d’ombra, properes als rius i ponts. Tingues especial precaució en aquests llocs.

Si trepitges una placa de gel i perds el control del vehicle aixeca el peu de l’accelerador i no frenis fins que les rodes recuperin adherència.

Ah, un consell! No tiris mai aigua calenta damunt del vidre en el cas que estigui tapat per la neu o el gel, es podria trencar!

Com conduir amb boira?

Si ens sorprèn la boira, els grans aliats seran els llums, encén els antiboira, però mai els llums llargs. La distància també és fonamental en aquest cas. Cal tenir en compte que la boira genera humitat i que l’asfalt rellisqui més.

Una bona guia davant la boira són les marques de l’asfalt que senyalen la via horitzontalment, segueix-les.

No t’aturis ni frenis bruscament ja que el vehicle del darrera potser no et veu i es podria provocar un accident. En cas d’avaria, si no arribes a un desviament i t’has d’aturar, identifica bé el vehicle amb els triangles i intermitents del cotxe i posa’t en lloc segur a l’altra banda de la balla.

El vent tampoc no és amic dels conductors

El vent és el més traïdor de tots els elements climàtics. Cal agafar fort el volant amb les dues mans i no badis ni una mica. Sobretot redueix la velocitat per evitar que un cop d’aire et faci fora de la via. Estigues atent a la direcció del vent que marquen els elements de seguretat de la carretera que t’ajudaran a tenir més control.

Cal tenir en compte que amb el vent en contra el vehicle consumeix molt més.

Ull amb l’efecte pantalla que pot produir la sortida d’un túnel, avançar un camió o superar un edifici alt. Per evitar-lo mantén una pressió lleugera en el volant en contra de la direcció del vent.

A més d’aquests consells, des d’Autoescola Solé us recomanem que abans de sortir,  consultis el servei Infocar de la DGT, et serà molt útil! http://infocar.dgt.es/etraffic/

Font: DGT