Com recuperar els punts del teu carnet de conduir?

Com recuperar els punts del teu carnet de conduir?

Has perdut tots els punts del teu carnet de conduir i vols saber com recuperar-los? O t’acabes de treure el permís de conduir i et preocupa el funcionament del sistema de pèrdua i recuperació de punts per infraccions?

A la nostra autoescola a Lloret de Mar estem homologats per la realització de cursos de recuperació de punts del carnet de conduir. Si vols saber com funciona el sistema de carnet per punts i com recuperar-los, continua llegint.

  1. Com funciona el sistema de carnet per punts?
  2. Tipus d’infraccions i sancions
  3. Com puc recuperar els punts del meu carnet de conduir?

Com funciona el sistema de carnet per punts?

El carnet per punts és un sistema encetat per la DGT que estipula que tots els conductors posseeixen un nombre de punts associats al seu carnet de conduir. A mesura que aquests van cometent infraccions, es van restant punts del carnet, fins a arribar a zero, moment en el qual es procedeix a la retirada d’aquest.

Així, el sistema de carnet per punts pretén sancionar als conductors que cometin infraccions al volant i premiar a aquells que no causen problemes. D’aquesta manera, es busca afavorir la bona conducció.

Aquesta modalitat de sancions va entrar en vigor al juliol de l’any 2006, seguint el model d’altres països europeus, com França, Alemanya, Regne Unit, Itàlia o Luxemburg, que havien vist reduït el nombre d’accidents més d’un 15% des de l’entrada en vigor d’aquest sistema.

Si tens el permís de conduir del tipus B des de fa més de tres anys, comptaràs amb un total de 12 punts inicials. En canvi, si t’has tret el permís fa menys de tres anys, tindràs un total de 8 punts, que poden anar augmentant durant els propers anys si no es cometen infraccions.

Així, transcorreguts dos anys des de l’obtenció del teu permís de conduir, podrás rebre 4 punts més. Si després de tres anys més no has rebut cap mena de sanció que suposi la pèrdua de punts, podràs sumar-ne 2 més, fins a un total de 14.

El màxim nombre de punts que un conductor novell  pot rebre durant els primers cinc anys són 14. No obstant això, si transcorren tres anys més sense que aquest cometi cap infracció, se li bonificarà amb 1 punt més, fins a fer un total de 15.

D’aquesta manera, el màxim nombre de punts que un conductor pot tenir al seu permís de conduir són 15.

Tipus d’infraccions i sancions

El tipus d’infraccions que poden suposar la pèrdua de punts del carnet de conduir es classifiquen en: Faltes molt lleus, faltes lleus, faltes greus i faltes molt greus.

  • Faltes molt lleus: Suposen la pèrdua de 2 punts en el carnet de conduir.

Aquestes són: Excedir els límits de velocitat en més de 20 km/h, conduir sense llums, conduir sense portar el cinturó posat i conduir una motocicleta amb un passatger menor de 12 anys com a copilot.

  • Faltes lleus: Suposen una pèrdua de 3 punts en el carnet de conduir i poden donar-se per: Exercir els límits de velocitat en més de 30 km/h, no mantenir la distància de seguretat reglamentària, circular sense llums en situacions de poca visibilitat, fer ús d’auriculars al conduir o qualsevol dispositiu de telefonia mòbil, parar o estacionar el vehicle en llocs perillosos on s’obstaculitzi greument la circulació.
  • Faltes greus: Suposen la pèrdua de 4 punts en el carnet de conduir i són les següents: conduir sense el permís de conduir; circular amb un vehicle que no estigui matriculat, que no compleixi les normes de la ITV o que no compti amb l’autorització administrativa vàlida; conduir amb una taxa d’alcoholèmia superior a la permesa; Saltar-se una senyal de STOP, circular marxa enrere en una autovia o autopista; No respectar les senyals dels agents o bé els semàfors.
  • Faltes molt greus: Suposen una pèrdua de 6 punts en el carnet de conduir. Es consideren faltes molt greus les següents: Conduir sota els efectes de les drogues o amb una taxa d’alcoholèmia superior a la permesa de més de 0,75 mg/l, conduir de forma temerària i superar més del 50% al límit de velocitat permès.

Com puc recuperar els punts del meu carnet de conduir?

Si has perdut part dels punts del teu permís de conduir, pots recuperar-los realitzant un curs de reeducació i sensibilització vial.

Aquests cursos es poden realitzar a autoescoles autoritzades per l’Administració, i han de tenir una durada de 12 hores lectives. En aquest cas només es podran recuperar un màxim de 6 punts i només es podrà realitzar aquest curs un cop cada dos anys.

En el cas que hagis perdut tots els punts del teu carnet de conduir i, per tant, t’hagin retirat el permís de conducció, hauràs de passar un mínim de 6 mesos sense poder conduir abans de poder recuperar els punts del carnet. Transcorregut aquest temps, hauràs de realitzar un curset de reeducació i sensibilització vial que duri 24 hores lectives. Un cop finalitzat el curs, és obligatori realitzar una prova teòrica relacionat amb el mateix. En el cas que la superis, només recuperaràs 8 punts del carnet.

És important que recordis que conduir sense carnet és delicte a Espanya i que és sancionat amb multes i sancions i, fins i tot, amb pena de presó.

Si tens més dubtes o vols saber més sobre com recuperar els punts del teu carnet de conduir, posa’t en contacte amb nosaltres.