Circular correctament per una rotonda

Circular correctament per una rotonda

 

És provablement la gran assignatura pendent de molts conductors.

Els errors comesos pels conductors quan circulen per una rotonda ocasionen més que pitades i ensurts, segons un informe elaborat per l’AEA entre el 2015 i el 2019 es van registrar més de 45.000 accidents amb 317 morts i més de 58.500 ferits. Malgrat això les rotondes han marcat un abans i un després en interseccions realment complicades.

Però tots sabem com cal conduir-hi?

Independentment del destí del conductor cal tenir en compte unes normes generals:

  1. El vehicle que està dins la rotonda sempre té prioritat. Els vehicles que estan dins la rotonda no han de cedir mai el pas sempre que no hi hagi una senyal o semàfor que així ho indiqui.
  2. La incorporació a la rotonda sempre és pel carril exterior mai creuant carrils, això és el més perillós.
  3. Mai es pot prendre una sortida directament des del carril interior
  4. Utilitzar l’intermitent només per senyalitzar quan canviaràs de carril o per sortir de la rotonda sempre i quan no continuïs en el carril actual. Només s’ha de marcar quan s’altera l’ús natural de la rotonda (la conducció en cercle). D’aquesta manera la resta de conductors interpreten que mentre no hagis marcat l’intermitent no sortiràs de la rotonda.

Com cal circular en funció de la sortida que prendrem?

Si prendrem la primera sortida a la dreta o seguim recte, preferentment farem servir el carril exterior.

Si agafem la sortida de l’esquerra o volem fer un canvi de sentit (360º) ho farem pel carril interior, això si, sempre entrarem i sortirem de la rotonda pel carril exterior.

I si la rotonda té més de dos carrils?

Moltes rotondes tenen 1 o dos carrils i la circulació és més senzilla. Tot es complica quan tenen més carrils ja que diversos vehicles circulen en paral·lel. En aquest cas, abans d’entrar a la rotonda, cal tenir molt clar dues coses:

  • Situar-se en el carril dret sempre que sigui possible
  • Tenir decidida la sortida que es prendrà

Si no tenim clara la sortida no ens col·locarem al carril correcte per prendre-la. Si arribem a la sortida que volem prendre i encara som al carril interior, millor fem un altre volta per col·locar-nos correctament a l’hora de sortir.

Com fer una rotonda quan hi ha vehicles diferents de cotxes?

Si ens trobem un grup de ciclistes, sempre tindran prioritat. Els ciclistes s’han de prendre com si fossin un sol vehicle.

Un altre cas conflictiu és si ens trobem un camió de grans dimensions que molt sovint no pot respectar els carrils per la seva capacitat de maniobra. En aquest cas cal donar-li espai perquè pugui maniobrar posant màxima atenció als seus moviments.

En els nostres cursos de teòrica és un dels punts més tractats. No dubteu en fer les preguntes que calguin.

Font: DGT i motor.es