Carrils per a “desembussar”: Com hem d’actuar

Carrils per a “desembussar”: Com hem d’actuar

Per tal de donar fluïdesa al trànsit de la via, hi ha certes solucions per modificar la configuració d'una via en moments puntuals de risc de col·lapse. Es tracta dels carrils per a 'desencallar' carrers i carreteres, que poden ser de diversos tipus: en sentit contrari a l'habitual, addicionals, VAO i reversibles. Cada un d'ells amb les seves pròpies normes per utilitzar-los i circular amb seguretat.

Carrils "En sentit contrari a l'habitual"

Són els carrils "antiembussos" més habituals, freqüents en autopistes i autovies en dies de gran afluència. Per ells només estan autoritzats a circular turismes sense remolc i motos. Per circular per un carril en sentit contrari a l'habitual és obligatori encendre els llums d'encreuament dia i nit i mantenir la velocitat entre 60 i 80 km / h. En els carrils contigus, els llums de curt abast també són obligatòries. I, davant l'absència de "fuites" laterals, una separació frontal adequada és més recomanable i necessària que mai.

sole-bloc

Carrils "addicionals"

Solen habilitar-se per augmentar la capacitat en vies on hi ha una sola calçada. En aquest cas, s'obre un carril extra 'empenyent' als vehicles des del centre cap als vorals.
Davant aquestes "estretors", les normes del carril addicional afecten tota la via: la velocitat està limitada entre 60 km / h i 80 km / h; i els llums d'encreuament són obligatòries dia i nit. No estan autoritzats a utilitzar-los bicicletes, ciclomotors, certs vehicles especials (fins a 3.500 quilos), vehicles de tracció animal i persones amb mobilitat reduïda no tenen autorització per a utilitzar-los.

sole-dos