Els canvis que s’apliquen a la normativa de circulació aquest 2020

Els canvis que s’apliquen a la normativa de circulació aquest 2020

Obtenir el carnet de conduir és més fàcil

La DGT ha introduït canvis que faciliten les proves per treure el permís de conduir. Segons les modificacions previstes de el Reglament de Conductors i la Llei de Trànsit, el 2020 serà l'any dels canvis en positiu.

Al principi, el principal canvi relacionat amb l'obtenció del carnet de conduir serà l’obligatorietat d'assistir a, al menys, 8 hores de classes teòriques abans de poder presentar-se. Aquest ítem serà d'obligat compliment tant per a les motos com per als cotxes en cas de resultar aprovat i, a més, el marge d'error baixarà del 20% al 10%. També dóna més importància a la conscienciació com a arma de prevenció d'accidents de trànsit durant les hores formatives.

D'altra banda, a la part pràctica de l'examen d'aptituds es pretén facilitar als alumnes la conducció adaptant-la als temps d'avui. És a dir, com els vehicles moderns van equipats amb assistents a la conducció (d'aparcament, d'avançament, etc.) es permetrà que els aspirants al carnet puguin gaudir de l'ús d'aquestes tecnologies a l'hora de examinar-se. Aquells que s'examinin per al carnet de moto faran servir GPS.

Edats i permisos

Aquest any també canvien les edats per obtenir els permisos. Així, amb 18 anys es podrà accedir als carnets tipus C, D, D1, C + E, D + E i D1 + I, un cop siguin titulars del Certificat d'Aptitud Professional (CAP). Aquesta mesura facilitarà, entre altres coses, l'accés de gent jove a determinats llocs de treball que exigeixen el maneig de vehicles amb aquest tipus de carnets.

També s’actualitzen els vehicles que es poden conduir amb el permís B (el de cotxe comú). La intenció és que amb dos anys d'experiència ja puguin conduir altres vehicles com automòbils destinats al transport de mercaderies d'entre 3.500 i 4.250 quilos.

Canvis en la normativa de circulació

A part de canviar les normes en l’obtenció dels permisos, la DGT també incideix en canvis més rellevants en la circulació

A 30 km / h a les ciutats

En tots els carrers que compten amb un sol carril per cada sentit no es podrà circular a més de 30 quilòmetres per hora. Aquesta iniciativa pretén reduir els atropellaments de ciclistes i especialment de vianants, i fomentar l'ús del transport públic i els trajectes a peu. Tot i que aquesta mesura ja s'aplica en algunes ciutats, encara està pendent d'aprovació el Reial Decret de mesures urbanes de trànsit que contempla aquesta reducció de la velocitat.

Retirada de 6 punts per utilitzar el mòbil al volant

La DGT també reforma la Llei de trànsit per tal d'endurir la retirada de punts del carnet de conduir. Gràcies a aquesta nova mesura, comportaments tan perillosos com el d'utilitzar el telèfon mòbil al volant estaran sancionats amb la pèrdua de sis punts del permís de conduir.

Normativa per als VMP

Aquest any la DGT també vol definir una normativa clara per als vehicles de Mobilitat Personal (VMP), tan habituals avui dia. De fet, ja es contempla la prohibició d'aquests vehicles per vies interurbanes i s'estudia la importància de disposar d'un certificat de circulació que asseguri el compliment dels requisits tècnics que estableix la normativa nacional i internacional. Font: 20 minutos