El canvi en les etiquetes ecològiques de la DGT no tindrà efecte retroactiu

El canvi en les etiquetes ecològiques de la DGT no tindrà efecte retroactiu

Les etiquetes mediambientals de la Direcció General de Trànsit compleixen 5 anys i és moment de revisar-les. Canviaran però es preveu que no serà la darrera vegada. Des d’Autoescola Solé us volem desvetllar alguns interrogants.

És imminent el procés de revisió de la classificació de les diferents etiquetes que classifiquen els vehicles segons l’impacte de la qualitat de l’aire i els atorga alguna o cap de les quatre etiquetes existents (B, C, ECO i Zero). El 2021 entraran en vigor els canvis, consulteu el calendari a l’enllaç. Els cotxes venuts fins que entri en vigor la nova classificació conservaran la seva etiqueta actual i tampoc afectarà els vehicles venuts amb anterioritat. Per exemple, un model híbrid endollable comprat avui i que té una etiqueta de Zero emissions la conservarà tot i que amb el nou esquema d’etiquetes aquest vehicle caigués fins la Eco que suposa menys beneficis i avantatges.

La polèmica de les etiquetes

La Direcció General de Trànsit va crear el 2016 aquest sistema d’etiquetes amb l’objectiu de classificar els cotxes segons el seu potencial contaminant però el sistema també ha estat utilitzat recentment a ciutats com Madrid i Barcelona per a regular l’accés al centre per tal de limitar el trànsit en episodis d’alta contaminació.

Realment és un sistema que està provat que funciona, però que també ha estat molt criticat, sobretot pels vehicles híbrids lleugers i els endollables. Els híbrids perquè només que un vehicle tingui un petit suport elèctric ja es considera híbrid segons la UE i això implica automàticament que entrin a la classificació Eco tot i que tingui 600 cavalls i gasti el doble que un turisme de només benzina que no arriba a aquesta etiqueta. Per l’altra banda, es qüestionen les grans berlines o SUV de luxe que tenen els mateixos avantatges que un elèctric per molt que l’autonomia de les seves bateries és molt més baixa (uns 60 km) i ni necessiten carregar-la perquè el propulsor principal és la combustió i acaben utilitzant sempre el motor de benzina. El mateix passa amb els vehicles que admeten tant benzina com autogas o gas natural comprimit.

La nova etiqueta D

No s’entén que convisquin sota l’etiqueta C models de benzina de 2007 i altres que acaben de sortir al mercat i no es reculli l’enorme evolució que han experimentat els dièsel en els darrers anys; per tot això es parla d’introduir la nova categoria D per als cotxes més nets.

A l’etiqueta D s’inclourien els motos dièsel i benzina d’última generació i també tots aquells vehicles Eco i Cero que compten amb la discriminació positiva que comentàvem abans.

Quan entrarà en vigor? La data marcada és el mes de juny de 2021, estarem atents i us ho explicarem en el nostre blog.

És obligatori portar-la al teu vehicle?

Si!

Les etiquetes de la DGT estan en boca de tothom: que si no tinc clar quina li toca al meu vehicle, que si canviaran aviat, que si amb la meva etiqueta puc entrar a les zones restringides al trànsit,... El que és clar és que hem de portar-la obligatòriament a la part inferior dreta del parabrisa del cotxe.

Com aconsegueixo l’etiqueta mediambiental pel meu vehicle?

Independentment de l’etiqueta que tingui el teu vehicle i dels canvis que puguin venir, és indispensable que el teu vehicle mostri la que li toca. Pots aconseguir la teva a qualsevol oficina de Correos amb la documentació del teu vehicle o bé, des de casa teva, a través d’Amazon.

Si tens qualsevol dubte sobre les etiquetes mediambientals de la DGT els professionals d’Autoescola Solé et podem ajudar, no dubtis en contactar amb nosaltres.

Font: El Mundo, El País i Autobild