Canvis a la normativa de ZBE per a 2023

Canvis a la normativa de ZBE per a 2023

Què canviarà en la normativa per a la zona de baixes emissions a partir del gener del 2023?

 

Des de l’1 de gener de 2020 que es parla de la nova zona de baixes emissions ZBE. Però, què en sabem? A quines sancions ens exposem? El meu cotxe hi pot circular? Si em compro un cotxe de segons mà, què he de tenir en compte?  Des d'Autoescola Solé us ho expliquem tot en aquest article. 

La salut és el primer objectiu d’aquesta mesura. Com ja s’aplica en altres ciutats europees, l’accés a Barcelona i rodalies es restringeix a una part del parc automòbil, el més contaminant.

L’objectiu de la normativa ZBE és reduir el trànsit de vehicles en zones amb una alta concurrència de vehicles i un alt índex de contaminació com l’àrea metropolitana, concretament es calcula que uns 50.000 vehicles ara no hi poden entrar.

La zona de baixes emissions és una àrea de 95 km quadrats al voltant de Barcelona que comprèn part o la totalitat dels municipis de l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià de Besós. Queden fora de la ZBE les rondes, el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes i la Zona Franca.

Però quins vehicles hi tenen l’accés restringit?

Inicialment, els vehicles afectats són els turismes de gasolina anteriors a Euro 3 matriculats abans del gener de l’any 2000 i dièsels anteriors a Euro 4 matriculats abans del gener del 2006. Ni tampoc hi poden entrar les motos, ciclomotors i quadricicles anteriors a Euro 2 matriculats abans del 2003.

Com a exempció especial es contemplen els vehicles de persones amb mobilitat reduïda, serveis d’emergències i serveis essencials (mèdics i funeraris) però cal que es registrin prèviament per poder gaudir de l’exempció a la web de ZBE.

A més, es creen unes autoritzacions especials de 24 hores, a través de registre també, que es poden demanar, fins a un màxim de 10 dies l’any.

El control es realitza mitjançant les càmeres instal·lades de la Guardia Urbana de Barcelona que revisen les matrícules en els accessos limítrofs. El distintiu ambiental, tot i que no és obligatori, facilita la tasca de control. Pots comprovar l’etiqueta del teu vehicle i, si encara no l’has sol·licitat, pots fer-ho a les oficines de Correos o en una gestoria col·legiada.

Què aconseguirem amb aquesta nova ZBE?

Els vehicles afectats que no poden accedir a la ZBE, de 7.00 h a 20.00 h de dilluns a divendres, es calcula que seran uns 50.000 al dia. Es preveu que així es redueixi un 15% les emissions de NO2 a la zona metropolitana millorant així la qualitat ambiental. Brussel·les, Londres, París, Milà o Rotterdam són algunes de les més de dues-centes ciutats europees que ja disposen de zones de baixes emissions.

Ara, qui no pot accedir a les ZBE?

Des de l’aplicació de la normativa, l’1 de gener de 2020 hi ha hagut diferents ampliacions de tal manera que actualment tenen l’accés restringit:

  • prohibició permanent de circulació dins la ZBE Rondes de Barcelona a turismes (M1), motos i ciclomotors (L) que no els correspongui distintiu ambiental de la DGT.
  • L’1 d’abril de 2021 s’ampliava de la prohibició permanent de circulació dins la ZBE Rondes de Barcelona a furgonetes (N1) que no els correspongui distintiu ambiental de la DGT.
  • Des de primers de 2022, s’ampliava de la prohibició permanent de circulació dins la ZBE Rondes de Barcelona a camions (N2, N3) i petits autocars (M2) que no els correspongui distintiu ambiental de la DGT.
  • L’1 de juliol de 2022 també se sumava a la prohibició permanent de circulació dins la ZBE Rondes de Barcelona als autobusos i autocars (M3) destinats al transport col·lectiu de persones que no els correspongui distintiu ambiental de la DGT.

A més, hi ha nous canvis que s’aplicaran a partir de 2023 segons el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, que relaxarà les restriccions.

Una desena d’entitats i associacions van portar la mesura als tribunals i un jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va tombar el mes de març passat la ZBE. Tot i això, continua funcionant i continua multant, però si que s’ha aconseguit que el consistori apliqui unes modificacions que responen, en part, a alguns dels retrets recollits en aquella resolució judicial.

Què canvia a partir de 2023?

Es manté l’horari, els tipus de vehicles que no poden accedir i també l’àrea geogràfica.

S’amplien les autoritzacions especials, de 10 a 24 anuals per als automòbils sense etiqueta (amb reserva prèvia).

Els professionals que utilitzen furgoneta i que estiguin a cinc anys de la jubilació podran evitar la compra d’un vehicle. Les famílies amb rendes baixes quedaran exemptes de les restriccions així com també els vehicles de persones amb tractaments mèdics periòdics mentre durin les cures.

També els que portin a terme tasques de manteniment en tallers (i mentre duri la reparació) o els cotxes que estiguin en trànsit cap a la reposició però el nou vehicle encara no hagi arribat. Finalment, també es podran saltar les restriccions els camions cisterna, els blindats o els cotxes d’autoescola.

No són mesures retroactives, és a dir, si ara estàs exempt i tens una multa anterior, no pots recórrer.

Al marge d’aquestes novetats, es triplicaran els controls. Es passarà de 20 punts de detecció a 62 amb un centenar de càmeres repartides per la ciutat. Les sancions són de 200 euros i si coincideix amb un episodi de contaminació, s’hi afegeix un recàrrec del 30%. Recordar que les limitacions són de les 7h a les 20h, de dilluns a divendres.

Lleida també se suma a la ZBE

Segons la redacció del 324, notícies de TV3, Lleida ha tret a concurs la licitació per a aplicar una zona de baixes emissions a la ciutat i a un tram de Cappont.