FORMASTER, Asociacion Profesional de Empresas Formadoras en Logistica, Transporte y Seguridad Vial, proposa diverses recomanacions per tal de col·locar de forma segura les diferents bosses de mà al cotxe en temps de vacances i davant llargs desplaçaments.
A més a més, Formaster ofereix unes pautes per a la conducció del cotxe amb pes i com dur les mascotes en el vehicle durant aquestes vacances.
Perquè una bossa de mà en un cotxe d’aproximadament un quilo (com podria ser la bossa de la platja) es pot convertir en un projectil de més de 60 quilos.
L'estiu és el moment de l'any amb més moviment de persones, s'estima que en aquests mesos es realitzaran al voltant de 10 milions de desplaçaments: viatges a llocs d'estiueig, platja i muntanya, visita a pobles ... És moment de carregar el cotxe i aquí és on vénen els problemes i el que preocupa Formaster, Associació Espanyola de Formadors en Seguretat Viària: 7 de cada deu conductors reconeixen que realitzen un viatge de llarga distància amb diversos paquets solts a l'habitacle i aquest percentatge pot pujar a gairebé el 90 % si els trajectes són curts com anar a la piscina o una cala, entre d'altres desplaçaments.
Una de les situacions més comuns a l'estiu és realitzar un trajecte curt per anar a la platja, la piscina, a la muntanya o a un poble proper de turisme. En aquests trajectes acostuma a haver-hi a l'interior del cotxe multitud de bosses i elements (bossa de platja, les joguines dels petits per a la platja, motxilles, pales o raquetes, càmeres de fotos, la bossa de menjar, etc.) sense estar assegurats. Aquests es converteixen en el pitjor dels aliats per a conductors i passatgers davant d'un cop, bolcada o accident en general.
Formaster vol recordar que davant d'una col·lisió a 50 quilòmetres una bossa de només 1 kg es converteix en una pedra d'entre 60 i 70 quilos que xocant contra el cap del conductor pot arribar a ocasionar greus danys cerebrals o la mort al instant. Per aquest motiu, cal imaginar fins a on pot arribar la bossa si el cop és a 100 o 120 km per hora. Aquesta situació, a més, pot també donar-se davant un tomb o davant d'una frenada brusca.
Per totes aquestes situacions de risc, els tècnics de Seguretat Vial de Formaster recomanen:
1. Les maletes i els paquets han d'anar sempre al maleter. Allà hem de distribuir i compensar el repartiment del nostre equipatge, de vegades petit espai, posant els més pesats i voluminosos al fons i els més petits més propers. A més, farem servir els petits i flexibles per omplir els buits que van deixant els paquets més grans.
2. Mai posarem res a la safata del darrere. Aquest element del cotxe no està pensat per posar res, ni tan sols abrics a l'hivern, ja que ens treu visibilitat i davant un cop darrere són una bala d'efectes mortals. Aquest element és per tancar i ocultar el que portem al maleter no per posar res.
3. No posarem mai bosses de mà entre les cames de cap passatger.
4. No deixar res lliure pel cotxe. Qualsevol element ha d'anar guardat en els diferents departaments que té el cotxe, els quals estan pensats i realitzats perquè no surti res disparat davant d'un cop o accident.
5. Si hem de posar algun element a l'interior de l'habitacle, aquest ha d'anar cordat de manera correcta amb el cinturó de seguretat.
6. Només farem servir la baca del cotxe si cal. No obstant, si s’utilitzarà, és millor treure-la. Aquest element perjudica l'aerodinàmica del cotxe i augmenta el consum de forma exponencial. Això sí, si no hi cap tot al maleter, el següent lloc on hem de posar els paquets és a la baca.
7. Hem de tenir cura de no sobrecarregar el cotxe i sobrepassar el pes màxim autoritzat que té. Carregar el vehicle en excés pot costar-nos una multa que va des dels 300 fins als 4.000 euros.
Però no només hem de preocupar-nos de les bosses de mà durant el viatge perquè, quan carreguem el cotxe, la nostra forma de conduir ha de ser més prudent. Formaster també vol fer unes recomanacions:
1. Tenir cura de la distància de frenada. Com més carregat estigui el cotxe més hem d'augmentar la distància de seguretat doncs necessitarem més espai per frenar el vehicle.
2. Quan es carrega el vehicle s’ha de tornar a regular l'altura de les llums. Amb el pes el vehicle estaran més a prop de terra i s’han de pujar una mica (no massa per no enlluernar els vehicles que circulen en direcció contrària)
3. Recorda que el cotxe en estar carregat reacciona més lentament davant els avançaments. Tingues cura de tenir la distància suficient per no tenir un xoc frontal.
4. Revisa la pressió dels pneumàtics. Amb el pes hem d'elevar la pressió segons les recomanacions del fabricant. Recorda, a més, de tornar a reduir la pressió quan s'arriba a destí i s'ha descarregat el cotxe.
5. En els revolts el cotxe pot anar-se'n cap a l'exterior a causa de la superior inèrcia per l'increment de pes. Tingueu cura d'agafar els revolts a una velocitat lenta per anar molt més segur.
I, què passa si portem mascotes?
El més recomanable és que vagin en una gàbia i aquests estiguin perfectament ancorats i subjectes en els seients del darrere amb el cinturó de seguretat. Com a curiositat direm que la porta de la gàbia ha d'estar dirigida cap a l'exterior del vehicle. Si la nostra mascota és molt voluminosa hem de lligar-la amb cinturons especials per a animals els quals proporcionen gran seguretat davant d'un accident i són molt més còmodes per a ells, però, a més, s'ha de posar una xarxa entre els seients del darrere i els davanters. Si portem animals solts al cotxe la multa va de 100 a 200 euros i no hi ha retirada de punts.